Werken met pylonen en paarden

Zowel op het paard als naast het paard kun je werken met pylonen. Ik gebruik de pylonen zowel tijdens mijn lessen als bij het coachen. Dan mogen de kinderen zelf een parcours maken, ze gebruiken als markering van de start of de finish, soms wordt het een muur en soms zijn ze de Eiffeltoren. Bij de volwassenen kunnen de pylonen ook staan voor iets of iemand. Maar dit stukje gaat over werken met pylonen tijdens het rijden of grondwerk met paarden. Met behulp van pylonen kun je variatie aanbrengen in je training en het geeft richting aan je rijden.

Slalom op of naast het paard

De eenvoudigste manier is om een aantal  pylonen op een rijtje te zetten en er tussendoor te slalommen. Dat klinkt trouwens simpeler dan dat het is, want je paard moet goed reageren op kleine hulpen, anders lukt het niet om de slalom goed af te leggen. Dat is natuurlijk afhankelijk van de afstand tussen de pylonen. Begin in stap en zet de pylonen eerst op een afstand van 10 meter. Als dat in stap en draf lukt op een mooie vloeiende manier, dan kun je de afstand verkleinen. Voorkom dat je moet hangen en wurgen, sla dan gewoon een pylon over. Wat helpt, is om dicht bij de pylonen te blijven. Hoe wijder de boog om de pylon, hoe lastiger het wordt.  Doordat je steeds wisselend van buiging, wordt je paard lekker los en soepel.

Variaties met pylonen

Een andere oefening die je ook kan doen is poortjes maken waar je recht doorheen kan, waar je tussen kan stoppen en waar je voltes door kan rijden. Deze poortjes kun je recht achter elkaar zetten, maar je kan ook variëren waardoor je als het ware slalommend tussen de poortjes door kan. Een andere simpele toepassing van de pylonen is om ze in de hoeken te zetten zodat je een kleine stok achter de deur hebt om goed door de hoeken te rijden. Je kan pylonen gebruiken als middelpunt waar je voltes omheen kan rijden, en je kan er je wending om de voorhand of achterhand omheen stappen. het voordeel van deze oefeningen om de pylon doen, is dat je altijd moet zorgen dat je paard voorwaarts blijft.

Ik gebruik de pylonen in de lessen ook wel als mensen moeite hebben om de juiste route te kiezen, bijvoorbeeld als ze steeds te vroeg afwenden bij a, en dan naast de AC-lijn uitkomen. Of als ze voor het van hand veranderen te vroeg van de hoefslag gaan of te laat uitkomen. Dat is soms met woorden lastig uit te leggen, een pylon helpt dan om de juiste route te kiezen.

Balkjes en pylonen

Ook combinaties van balken en pylonen kunnen fijn zijn. Dan kun je de pylonen gebruiken om de route te markeren, of om precies tussendoor te rijden als je over de balkjes gaat. Daar kom ik een andere keer uitgebreider op terug. Ik ben benieuwd naar jou ervaringen met het werken met pylonen. Heb je vragen of leuke ideeën stuur dan een berichtje!