Waarom longeren?

Waarom zou je je paard longeren? Rijden is toch veel leuker? In dit artikel wil ik de verschillende redenen bespreken waarom longeren nuttig kan zijn. Het gaat er dus niet over hoe je moet longeren. Daar komen we in een ander blog op terug, alhoewel je longeren het beste leert door het te doen.

Waarom longeren?Waarom longeren?

Er zijn verschillende momenten en redenen te noemen waarom je een paard zou longeren:

  • Als afwisseling in de training.
  • Om zelf te beoordelen hoe je paard loopt.
  • Het paard heeft een blessure waardoor je niet kan rijden.
  • Om het paard even los te laten komen voor het rijden.
  • Als voorbereiding op het zadelmak maken.
  • Ter beoordeling van de dierenarts
  • Je hebt weinig tijd
  • Als voorbereiding voor de keuring

Als je traint voor een bepaald doel met je paard, dan is het goed om afwisseling in de training te bieden. Dit omdat  je paard dan frisser en vrolijker blijft, maar ook omdat het paard tijd nodig heeft om te herstellen van een zware training. Longeren kun je dan gebruiken om je paard beweging te geven en om de spierpijn/afvalstoffen van de training van de vorige dag af te voeren. Dat kun je dan mooi doen op een dag waarop je minder tijd hebt. Over het algemeen kost rijden wat meer tijd dan training geven aan de longe.

Zelf vind ik het heel fijn om regelmatig te longeren om te bekijken hoe mijn paard loopt. Als ik erop zit, kan het namelijk zelf niet zien. Tijdens het bewegen aan de longe kan ik beoordelen of mijn gevoel tijdens het rijden ook klopt met het beeld wat ik heb. De dierenarts vraagt bij een keuring ook of je het paard even wil longeren, dan is handig als het paard het kan. Hij/zij kijkt dan naar evt. onregelmatigheid in de beweging van het paard en luistert ook of er bijgeluiden zijn bij de ademhaling.

Als er rugproblemen geconstateerd zijn bij een paard, en het paard mag wel bewegen dan kun je longeren. Het paard kan dan zonder zadel en ruiter onbelast bewegen op zijn eigen manier. Dan kan longeren een handige manier zijn om het paard in conditie en los te houden.

Zo kunnen er verschillende redenen zijn waardoor trainen aan de longe de voorkeur heeft boven rijden. Als je paard nog niet zadelmak is, dan is longeren een voorbereidende stap om het paard aan het werken met ons te laten wennen,. Als een paard naar de keuring moet, is het vaak nog te jong om onder het zadel te trainen. Dan wordt longeren ook vaak ingezet als manier om het paard te trainen. En als je paard fris en vrolijk is of al wat ouder en stijver is, dan kun je het paard eerst even beweging geven aan de longe om de energie wat kwijt te kunnen en om op wat op te warmen.

Af en toe geef ik workshops over longeren. Je kunt dan het longeren oefenen met een ouder paard. Houdt de agenda in de gaten voor nieuwe data. En mocht je het fijn vinden als ik een keer mee kijk als het trainen aan de longe met je paard niet lukt, neem dan contact met me op voor de mogelijkheden.