Kijk naar voren!

Vaak zie ik in de lessen ruiters naar hun paard kijken, waarschijnlijk omdat ze willen controleren of hun paard netjes aan de teugel loopt. Ik roep dan ook regelmatig “Kijk naar voren” in de lessen. In deze blog wil ik het hebben over de nadelen van het naar beneden kijken en de voordelen van het naar voren kijken. De titel had daarom ook kunnen zijn ‘Kijk niet naar beneden!’, Maar iets niet doen is veel lastiger dan iets nieuws gaan doen. En daarbij houd ik van een positieve insteek in de lessen!

Kijk naar voren!

Wat gebeurt er als je naar voren kijkt? Dan heb je een focus, een plan van waar je heen gaat. Het is net als bij fietsen of bij autorijden, als je dan vlak voor je kijkt, dan heb je geen idee van je richting en je hebt totaal geen overzicht. Dat is bij het rijden hetzelfde, als je naar beneden kijkt dan rijdt je nergens heen! Dat klinkt natuurlijk een beetje gek, want je paard loopt wel ergens heen. Maar omdat jij geen focus hebt, weet je niet goed waar je heen gaat en reageer je te laat op een afwijking van de lijn. Dus het naar voren kijken heeft zeker invloed op het correct rijden van wendingen en oefeningen.

Maar er zit nog een voordeel aan het naar voren kijken. Namelijk dat je dan over het algemeen je hoofd recht boven je lichaam plaatst en dus rechter op zit. Dan is het veel gemakkelijker voor je om te voelen of je recht zit. En je hebt dan geen blokkades in je wervelkolom op de plaats van de hals, waardoor je de bewegingen van het paard beter op kunt vangen. Je zult dus beter in balans zitten en daardoor gaat je paard natuurlijk fijner lopen.

Niet naar beneden kijken!

Iedereen heeft wel eens de bevestiging nodig dat het gevoel overeenkomt met het beeld of andersom. Dus af en toe een blik werpen op je paard is helemaal niet erg. Maar als je structureel met je hoofd naar beneden hangt om te kijken of je paard wel goed loopt, dan heb je werk te doen. Het lijkt nu eenmaal niet mooi als iemand voorover hangt, want dat is wat er vaak gebeurt. Daarbij zorgt het voorover hangen voor blokkades in je wervelkolom waardoor je de beweging van het paard niet zo mooi kunt volgen.

Over de focus houden heb ik hierboven al een heel stuk geschreven. Wat er ook gebeurt als je naar beneden kijkt, is dat je vergeet om op je gevoel af te gaan. Je reageert op wat je ziet. Onze ogen zijn nu eenmaal vrij dominant als informatiebron. Maar helaas komt die informatie en de reactie daarop wel trager binnen dan werken via je gevoel. Dus kijk naar voren en vertrouw op je gevoel!

Kijk naar binnen!

Hieronder zie je een aantal foto’s van mij in de training met Patty. Het viel me op bij het uitzoeken van de foto’s dat ik ook nog regelmatig naar beneden kijk. Maar ook dat ik soms bijna naar binnen lijk te kijken. Dan ben ik waarschijnlijk zo gefocust op het voelen en geconcentreerd aan het rijden dat ik mijn blik als het ware naar binnen keer. Ik denk dat Sally Swift dat bedoelt als ze het in haar boeken heeft over het rijden met zachte ogen. Dan heb je een open blik, die niet specifiek ergens op gericht is.