Blijven leren via: Feather Light Academy

Ik vind het altijd leuk en nuttig om bijscholingen te volgen en te blijven leren. Of dit nu op het gebied van coaching, paardenwelzijn of het trainen van paarden is. In de winter heb ik daar vaak meer tijd voor, in de andere seizoenen zit mijn agenda erg vol met lessen en trainingen. Afgelopen periode ben ik lid geweest van de Feather Light  Academy. 

Blijven leren via: Feather Light Academy

Je kunt lid worden van de Academy voor een maand, een kwartaal of een jaar. Voor je lidmaatschap kun je dan een heleboel filmpjes bekijken van Yvet Blokesch, de dame achter de Feather Light Academy. Ik ben een jaar lid geweest en heb in die tijd zo’n beetje alle filmpjes bekeken die er beschikbaar zijn. De filmpjes zijn ingedeeld naar onderwerp, waarbij het belangrijk is om eerst de basisprincipes door te nemen. Daarna kun je de filmpjes bekijken op de manier die bij jou past. Wat belangrijk is om te vertellen, is dat de videos in het Engels zijn. Dus het is wel fijn als je dat redelijk goed kunt verstaan, dan begrijp je meer van de manier waarop Yvet werkt.

De manier van werken

Bij mij duurde het een tijdje voordat ik het systeem van Yvet begreep. Daarbij hielp het om de video’s te bekijken waarin ze leerlingen begeleid. Toen werd me duidelijk waar ze naar toe wil en hoe ze dat wil bereiken. Ze wil graag dat er een wederzijdse verbinding is tussen ruiter en paard. Om dat te bereiken is het belangrijk dat je als ruiter zonder oordeel met je paard bezig bent. Over het algemeen begint ze met grondwerk, waarbij ze haar hulpen heel rustig met gevoel aan het paard presenteert met als doel het paard te laten ontspannen. Het paard zal dan merken dat je hem of haar helpt om om te gaan met spanning en zal zich fijner voelen als het los en ontspannen is. Het is bij het geven van de hulpen heel belangrijk dat je de hulp weghaalt zodra het paard probeert een juist antwoord te geven.

Via het grondwerk bereidt ze het paard voor op het werk onder het zadel. Ze gebruikt dezelfde oefeningen en hulpen zodat de overgang voor het paard zo klein mogelijk is. En als het paard het niet direct begrijpt, dan maakt ze de hulpen niet groter. Maar ze herhaalt de hulpen net zolang totdat het paard uitgevonden heeft wat het antwoord is op de vraag. Een belangrijke oefening die ze gebruikt, is het buigen van het paard. Door het paard met de binnenteugel en het binnenbeen te laten buigen, moet het wel ontspannen. Door de buiging te gebruiken als ingang, kun je het paard altijd stoppen, mocht dat nodig zijn.

pony pret dag op zaterdag 9 aprilHet is zeker waardevol om te blijven leren via: Feather Light Academy. De filmpjes zijn leerzaam en duidelijk. En het mooie is dat niet alles gelijk perfect gaat met daarbij veel respect en liefde voor de paarden. Ik zal zeker oefeningen meenemen naar mijn eigen manier van werken met paarden. Het werken met intentie en gevoel probeerde ik al wel te doen, maar is nu nog duidelijker. En voor een paard wat snel gespannen is, zal ik de buigingsoefeningen zeker inzetten. Dus zeer waardevol en een prachtige manier om met paarden om te gaan. Ik heb veel respect voor de band die Yvet met haar paarden opbouwt. Ze vertrouwen elkaar volledig.

Nu ik een jaar lid ben geweest, heb ik alle video’s zo’n beetje gezien. Er komen wel regelmatig nieuwe bij, maar dat zal waarschijnlijk meer van hetzelfde zijn. En omdat ik het principe nu begrijp, vond ik het zo wel genoeg. Jammer vond ik dat je geen mogelijkheid hebt om vragen te stellen. Als je zelf aan de slag gaat met de oefeningen, dan loop je vast tegen problemen aan. Daar moet je dan zelf een oplossing voor vinden.