Symposium ‘Dressuur meets Welzijn’

De studenten van de Aeres Hogeschool in Dronten hebben op 19 december een symposium georganiseerd met als titel ‘Dressuur meets welzijn’. Dit symposium werd verzorgd door Liesbeth Jorna van Sport en Horsemanship United. Voor en na het symposium verzorgde Liesbeth lessen aan uiteenlopende combinaties.

Symposium

Aangezien ik af en toe les heb van Liesbeth en voorstander ben van haar systeem en daarnaast welzijn een belangrijk thema vind, leek me dit een interessante avond. Op 17 januari organiseer ik zelf een lezing over het thema welzijn, dus ik hoopte ook enige inspiratie op te doen. Liesbeth vertelde tijdens het symposium over haar eigen zoektocht naar een methode die bij haar past. Tijdens het dressuurrijden ervoer ze, dat ze steeds met meer druk moest gaan rijden naarmate ze op hoger niveau kwam. Dat vond ze niet fijn. Toen kwam ze in aanraking met Natural Horsemanship. Daarbij ervoer ze dat haar band met de paarden erg verbeterde, maar dat de beweging van de paarden verslechterde. Nu combineert ze het beste van twee werelden.

Een paar belangrijke aandachtspunten hierbij zijn;

  • De relatie met je paard altijd het belangrijkste is.
  • Niet klakkeloos dingen na moet doen, maar zelf moet nadenken en moet voelen.
  • Balans ligt tussen de uitersten.  Als het paard in balans loopt, loop je minste kans op blessures. Het paard kan dan loslaten.
  • Zodra je kracht moet zetten ga je manipuleren en loop je juist wel kans op blessures.
  • Vanuit constant contact, constant tempo met constante focus starten, dan gaat het paard vaak vanzelf ontspannen.
  • Niet micro-managen maar het paard zelf laten lopen en pas corrigeren als het fouten maakt.

Clinics

Tijdens de clinics werkte de geluidsinstallatie niet geheel mee. Maar over het algemeen was alles goed te verstaan. Er werd gewerkt aan de problemen die de ruiters naar voren brachten. Liesbeth kan haar methode en manier van werken goed onder woorden brengen. Ze gebruikt ook mooie beelden om te verduidelijken wat ze bedoelt. Daarnaast is ze erg enthousiast en laat ze iedereen in zijn of haar waarde. Dat waardeer ik enorm. Er werd wel de hele les aandacht besteed aan één stukje van het probleem, ik miste soms een beetje de verdere begeleiding en het vervolg. Wat ga ik doen als dit lukt, en wat is het doel hiervan.

Voor mij was het fijn om te merken dat ik eigenlijk over het algemeen hetzelfde zeg en dezelfde oplossingen bied, alleen verwoord ik het anders. En voeg ik dan een volgende stap toe. Het stap voor stap oplossen van een probleem spreekt me wel aan en vind ik in de lessen ook belangrijk. Maar ik vind het ook belangrijk om de paarden even lekker te laten lopen en op die manier ontspanning te vinden. Wat ik zeker ook ga proberen tijdens het rijden en tijdens de lessen is de tip om tijdens het rijden op je ademhaling te focussen. Zo blijf je veel ontspannener.

Mijn indruk

Het was een leuke gezellige avond. De catering was goed verzorgd en de entree was niet duur. Ook vind ik het altijd erg leuk om ‘gewone’ combinaties aan het werk te zien in plaats van de topruiters van Nederland. Dat is ook interessant en leerzaam, maar staat behoorlijk ver van het gemiddelde niveau van de ruiters en amazones af. De titel symposium vond ik niet goed gekozen, dan verwacht je een aantal deskundigen die vertellen over hun vakgebied die elkaar aanvullen en met elkaar in discussie gaan. Liesbeth vertelde over haar methode, die denk ik wel erg paard vriendelijk is. Maar ik miste nog wel enige uitleg over de link met paardenwelzijn. Zeker omdat de titel daar zo de nadruk op legt. Afgezien van een paar kritische opmerkingen wel een leerzame en gezellige avond gehad.