Les grondwerk van Liesbeth Jorna

Grondwerk

Omdat Pippi best eigenzinnig is, leek het mij wel een goed idee om grondwerk met haar te doen. Sowieso had ze afgelopen zomerperiode erg last van headshaking waardoor rijden geen optie was. Dus ik was al een tijdje met haar aan het oefenen in de bak, met meelopen, stoppen, achterwaarts, opzij e.d. En op zich ging dit best naar tevredenheid. Ook in de omgang was Pippi de afgelopen periode aardig opgeknapt!

Toch leek het me interessant om meer te weten over grondwerk en te kijken hoe we nu samen onze band verder konden verbeteren. Vorig jaar juni was ik met vriendin Claudia naar de introductie-avond van Dressage Naturally geweest. Dat was een interessante avond waarbij grondwerk gecombineerd wordt met dressuur (verslag kun je hier lezen). Deze avond werd georganiseerd door Liesbeth Jorna van www.sporthorsemanshipunited.nl. Het leek me aardig om haar eens te vragen of zij mij zou kunnen helpen. Na enige vertraging door de weersomstandigheden was het dan op 28 februari zo ver. Liesbeth zou mij en Claudia lesgeven in het grondwerk! Dat is best wel weer spannend, je wilt toch je beste beentje voor zetten en het is ook altijd even afwachten of het klikt.

Les van Liesbeth

Daar hoefden we ons geen zorgen om te maken. Liesbeth is gezellig en open. Ze kijkt naar wat voor jou een goede manier is om met je paard om te gaan. We hebben eerst uitgelegd wat we wilden bereiken en wat de problemen zijn die we tegenkomen. Daarna zijn we in de bak gegaan en keek Liesbeth hoe de paarden aan de hand met ons meeliepen. Eigenlijk heel basic, maar wel heel belangrijk! En dan merk je dat je zelf soms tevreden bent met ‘halve’ reacties en dat je dus eigenlijk nog veel consequenter en duidelijker mag zijn. Daarom is het goed dat er af en toe iemand meekijkt. Wat ik verder heb meegenomen uit deze les is dat er niet één juiste manier is om met paarden om te gaan en dat het doel is om te zorgen dat je paard op de intentie reageert. Met deze punten ben ik het erg eens!

Inmiddels met enige regelmaat aan het oefenen geslagen en het lijkt alsof alles toch nog weer gemakkelijker gaat. Pippi loopt netjes mee, stopt als ik stop, gaat achterwaarts als ik dat vraag, laat zich netjes omzetten en laat zich keurig longeren aan het halster! Het rijden gaat op het moment ook met aardige stappen voorwaarts. Dit krijgt zeker een vervolg! Want ook als instructeur blijft het belangrijk om je bij te blijven scholen.