Lente!

Het is fijn voor zowel mens als paard dat de dagen lengen en dat de temperatuur weer wat omhoog gaat. Het werk in en om de paardenstal wordt vaak weer wat gemakkelijker. Alhoewel, als je de beschikking hebt over weiland dan vraagt dat ook het nodige onderhoud. Ten aanzien van de zorg voor de paarden zijn er een aantal zaken waar op gelet moet worden in de lente. Die zaken worden hieronder besproken.

Verharen

Zodra de dagen beginnen te lengen, zal je merken dat je paard zijn winterharen los gaat laten om plaats te maken voor de zomervacht. De beste manier om je paard te helpen om de oude haren kwijt te raken is om ze lekker te laten rollen in het rulle zand. Dan zie je vaak hele plukken haar liggen in het zand. Met dit haar maken de vogeltjes hun nestjes lekker warm. Verder is het natuurlijk belangrijk om je paard lekker te poetsen zodat je hem helpt bij het kwijtraken van al dat jeukende haar. Zeker als je paard nog een deken op heeft, kan hij zichzelf niet verzorgen tijdens het rollen. Voor paarden kost het kwijtrake van de wintervacht best wat energie. Daarom is het in deze periode van belang om zijn weerstand goed in de gaten te houden.

Dekens

In het vorige stukje kwam het onderwerp dekens al even naar voren. Wanneer doe je de deken(s) nu af en wanneer laat je ze nog even zitten? Die vraag is best lastig te beantwoorden, want er is niet een speciale regel voor. Elk paard is namelijk anders. Het ene paard staat al te zweten onder een 100 grams deken bij 15 graden terwijl het andere paard het altijd koud heeft. Voor mezelf houd ik aan dat de temperatuur boven de 15 graden moet zijn overdag en de nachtvorst moet zo goed als over zijn, voordat ik de deken afdoe. Nu is mijn merrie vrij kouwelijk, dus ik kan me voorstellen dat een ander de deken al eerder afdoet.

Mijn advies; kijk goed naar je paard en voel regelmatig onder de deken of je paard staat te zweten.  En blijf de praktische kant voor ogen houden, drie keer per dag de deken op of af is niet haalbaar.

In de wei

Het is altijd een prachtig moment als de paarden in de lente weer het land op kunnen. Paarden zijn naar mijn mening toch het meest gelukkig als ze de hele dag lekker kunnen scharrelen. Maar er zijn wel een aantal aandachtspunten bij het in de wei laten. Denk om je eigen veiligheid, zeker als de paarden in de winter weinig buiten zijn geweest dan zijn ze vast erg enthousiast. Dat enthousiasme kan ook leiden tot blessures. Vandaar de tip om paarden die voor het eerst weer lost komen, eerst te trainen voordat ze de wei op gaan. Dan is de ergste energie opgebruikt.

Een ander punt van aandacht is dat het paard op de wei ander voer krijgt als op stal. Laat je paard rustig wennen aan het gras. Door hem niet in één keer de hele dag op de wei te laten maar door dit op te bouwen. Vooral de dagen dat er nog sprake is van nachtvorst vragen om waakzaamheid, omdat het fructaangehalte dan hoger is in de ochtend. En van te veel suikers kan het paard hoefbevangen raken.

llenteTraining

Voor de ruiters die de beschikking hebben over een binnenbak verandert de training niet veel in het lente. Voor sommige paarden en/of ruiters is de eerste keer weer in de buitenbak rijden best spannend. Dan zou ik als tip meegeven om dat ook weer rustig op te bouwen. De eerste keer rijd je binnen en stap je buiten uit. Daarna rijd je binnen los zodat de ergste energie kwijt geraakt is  en zodat je enige controle hebt, waarna je buiten verder rijd. Zo bouw je dat rustig op.

Voor de ruiters die geen binnenbak tot hun beschikking hebben betekent het na deze lange natte winter dat de training weer opgepakt moet worden. Maak bij voorbaat een plan over hoe je dat aan gaat pakken. Het is in ieder geval beter om drie keer in de week een half uur te rijden dan 1 keer in de week een uur. Je bouwt over het algemeen eerst de trainingsduur op, waarna de trainingsintensiteit toeneemt. Dus je traint eerst wat langer op een lager pitje, om daarna je training te intensiveren.

Veulens

In de lente worden natuurlijk ook de veulens geboren. Als fokker van een aantal veulens weer ik dat, dat altijd een hele spannende en bijzondere tijd is. In principe kunnen onze merries zelf bevallen. Maar houd ze altijd goed in de gaten, zeker als het voor de merrie het eerste veulen is. Ik ben er voorstander van om moeder en kind de eerste dagen redelijk met rust te laten, zodat ze aan elkaar kunnen wennen. Daarna is het voor het veulen en de opvoeding van het veulen goed om ze aan ons te laten wennen. Maar dat gaat spelenderwijs. Veulens moeten zich ontwikkelen door veel te bewegen met soortgenoten in de wei.