Herfst!

In de herfstperiode zijn er een aantal zaken die aandacht verdienen in de verzorging van de paarden. Over die aandachtspunten wil ik het in dit bericht graag hebben.

herfstEikels en Esdoorns

Paarden kunnen slecht tegen het eten van te veel eikels en eikenblad. In eikels zit de stof tannine die in grote hoeveelheden giftig is voor paarden. De klachten die tannine kan veroorzaken kunnen ernstig zijn, hierbij kun je denken aan problemen met de bloedvaten en bij drachtige merries kan de vergiftiging leiden tot abortus. Tannine zit vooral in de groene onrijpe eikels en in de groene eikenblaadjes. Het in kleine mate eten van rijpe bruine eikels kan geen kwaad. Maar zijn er na een storm veel groene eikels van de boom gewaaid dan is het verstandig om de weide af te zetten of om de eikels te verwijderen.

Ook de zaden en de bladeren van de gewone esdoorn kunnen in de herfst tot problemen leiden. Het eten van deze zaden en bladeren kan leiden tot A-typische myopathie. Dit is een ernstige spieraandoening. Dus als je in of om je weide een Esdoorn hebt staan is het verstandig om te zorgen dat de paarden voldoende ander voer ter beschikking hebben. Ook hierbij geldt hetzelfde advies om de weide af te zetten of om de bladeren en de zaden uit de wei te verwijderen.

Minder tijd in de wei

In de herfst komen de paarden bij slecht weer minder in de wei, waardoor ze minder mogelijkheden hebben tot grazen. Dat heeft verschillende gevolgen. De paarden zullen meer hooi of kuilvoer krijgen, dus het rantsoen van de paarden veranderd. Het is voor de darmflora belangrijk om veranderingen in het rantsoen van paarden geleidelijk door te voeren. Ook krijgen de paarden minder beweging, ze zullen meer tijd op stal doorbrengen. En het ‘hapje stapje’ gedrag wat goed is voor de mentale toestand van de paarden vermindert.

Om dit proces goed te laten verlopen is het verstandig om de weidegang geleidelijk af te bouwen. Biedt de paarden al hooi aan terwijl ze nog in de wei kunnen. Of laat ze later de wei in gaan, waarbij ze eerst op stal hooi kunnen eten. Zorg voor afleiding als de paarden binnen staan of als ze in de paddock staan. Dit kun je doen door vaker kleine beetjes ruwvoer te geven, of geef het hooi in een net zodat ze langer aan het eten zijn. Er zijn ook speciale ballen te koop waar je voer in kunt doen, zodat de paarden langer eten. De paarden vaker uit de stal halen om een keer extra te poetsen of te wandelen kan ook afleiding geven.

herfstDikke vacht

In de herfst verliezen paarden hun zomervacht en maken ze de warmere wintervacht aan. Dat aanmaken van de wintervacht kost een hoop energie waardoor veel paarden wat een lagere weerstand hebben in de herfst. Het is daarom belangrijk om je paard in deze periode goed in de gaten te houden.

Als je fanatiek traint, zeker als je dat in een binnenbak doet, dan is het prettig om de aanmaak van de wintervacht binnen de perken te houden. Paarden zullen bij een training dan veel zweten, wat veel energie kost en waarbij ze mineralen verliezen. Ook zijn paarden dan na een training erg lang nat. Het aanmaken van de wintervacht kun je sturen door je paard op tijd een deken op te doen. Paarden die in de sport lopen en voornamelijk in een binnenbak worden getraind, worden vaak geschoren. Heb je de paarden veel buiten lopen en rijd je veelal in een buitenbak dan is scheren niet aan te raden.

Natte voeten

In de herfst kan het best voorkomen dat na hevige regenval je buitenbak blank staat en in de winter zal dat zeker voorkomen. Als je niet de beschikking hebt over een binnenbak is het handig om na te denken over alternatieven. Opties zijn met je paard naar een binnenbak in de omgeving gaan, een wandeling maken, grondoefeningen doen, je paard eens lekker poetsen of masseren e.d.

Sowieso kunnen natte voeten gezondheidsproblemen geven, denk hierbij aan mok, rotstraal en mijten. Belangrijk is om de benen en de hoeven goed te controleren en ze zo droog en schoon mogelijk te houden. Staan de paarden dag en nacht buiten met evt. een schuilstal probeer dan te zorgen voor een droge plek. Daar kunnen ze droog staan en kunnen de benen wat drogen, maar het is ook zeker fijn dat de paarden droog kunnen liggen. Goed de benen controleren en op tijd ingrijpen kan een hoop ellende voorkomen.