Clinicavond Dressage Naturally in Assen.

Samen met vriendin Claudia ben ik naar de introductieavond geweest van Dressage Naturally in Assen. Deze avond werd georganiseerd door Liesbeth Jorna van Sporthorsemanship United. (www.sporthorsemanshipunited.nl) Zij werkt volgens de methode van Karin Rohlf die dressuur en Natural Horsemanship combineert. Ik vind het altijd weer interessant en leerzaam om bij anderen in de keuken te kijken. Uiteindelijk neem je mee wat bij jou past, en dat voeg je toe aan je eigen methode! Je moet een methode niet klakkeloos over nemen, maar onderdelen eruit halen die bij jou passen.

Theorie

De avond begon met een introductie van alle instructeurs die in Europa volgens deze methode werken. Daarna lichtte Karin Rohlf haar methode toe en vertelde ze hoe ze tot deze methode gekomen was. Wat me hierbij vooral bijgebleven is, is dat het de bedoeling is dat je plezier hebt met je paard. Maar dat het ook belangrijk is om je paard goed te trainen zodat hij zijn lijf goed gebruikt. Mensen die aan Natural Horsemanship doen vinden de relatie met hun paard vaak heel belangrijk. Daarentegen vergeten ze soms om het paard te trainen, waardoor hij sterker wordt. Dressuurruiters trainen heel wat af!! Zij vergeten vaak het ook belangrijk is om samen plezier te hebben. Dit stuk voegt voor mij ook echt iets toe aan beide takken van sport. Je kunt het combineren en dat hoeft elkaar niet te bijten. Het volgende vond ik ook heel verhelderend. De basis is een gezond vrolijk paard waarmee je een fijne band hebt, vandaar uit ga je werken aan het begrijpen van elkaars taal waardoor je het paard bepaalde technieken kunt leren zodat het paard goed gaat lopen en je dus Dressage rijdt!

Praktijk

dressageNa de theoretische uitleg gingen we naar de binnenbak waar Karin eerst met een paard op de grond aan het werk ging. De start ligt bij het observeren van wat er nu aanwezig is. Dus hoe loopt het paard nu, is het ontspannen, hoe beweegt zijn lijf, is hij gezond? Is dat duidelijk dan ga je experimenteren om te kijken of je het paard  beter kunt laten lopen. Dus je vraagt bijvoorbeeld wat stelling en kijkt wat er gebeurd. Merk je dat het paard gaat ontspannen, dan doe je niks meer zodat het paard begrijpt dat het goed is. Je blijft natuurlijk wel observeren. Merk je dat het paard minder goed gaat lopen, dan grijp je terug op het experiment dat resultaat opleverde. Op deze manier kun je steeds de training verder opbouwen.

Na het paard op de grond, kwam er een ruiter met paard binnen. Omdat de avond al ver gevorderd was, besloot Karin zelf op het paard te stappen en haar methode op die manier te demonstreren. Eigenlijk gaat het rijden hetzelfde als bij het werken op de grond, alleen observeer je nu niet wat er gebeurd, maar voel je dat. Daarna ga je experimenteren om te kijken of je het paard beter kunt laten lopen en zodra je dat gebeurt, ga je genieten!