Zomer!

Sinds 21 juni is het officieel zomer! En het toeval wil, dat het weer zich ook echt zomers gedraagt. Het is al een hele tijd prachtig weer, waarbij we lekker kunnen genieten van de zon en de warmte. Er zijn ten aanzien van de paarden een aantal zaken van belang in de zomer, deze worden in dit bericht besproken.

Beestjes

Bij mooi weer, zeker in gebieden met water kunnen dazen een serieuze plaag vormen. Paarden kunnen letterlijk gek worden van het geprik van die dieren. Er zijn een aantal zaken die je er aan kan doen. Dit begint met het plaatsen van een dazenval, de paarden insprayen met een insectenwerend middel, of dekens op doen. Wat ook een goede tip kan zijn bij een lange periode van mooi weer, is dat je de paarden overdag binnen laat staan en in de avond en  nacht naar buiten doet. Sowieso is het voor paarden die dag en nacht buiten staan fijn om een plek te hebben waar ze kunnen schuilen tegen ongedierte maar ook tegen de zon en andere weerselementen.

Naast dazen zijn de knutten in deze tijd van het jaar ook erg vervelend. Als je paard allergisch is voor muggen is er naar mijn idee en ervaring maar een afdoende oplossing. Namelijk de paarden inpakken in dekens en hoofdkappen. Alle smeersels en voedingssupplementen zullen ongetwijfeld voor een enkel paard best helpen, maar door de paarden dekens op te doen neem je de oorzaak van de problemen weg. De dieren worden niet meer geprikt.

Zonnebrand

Paarden met een witte neus of een grote witte bles kunnen verbranden op deze plekken door de zon. Insmeren is dan het devies. Ik doe dat altijd gewoon met mensenzonnebrand, maar er is tegenwoordig ook speciale zonnebrand op de markt voor paarden. Er bestaat ook zonne-allergie, dan reageren de paarden door het eten van een giftige plant (Jacobskruiskruid, lees hieronder meer) extreem op de kracht van de zon. Witte benen en neus kunnen dan echt ernstig verbranden en vervellen. Deze paarden moeten acuut naar binnen gehaald worden en mogen niet meer in de zon. Een andere vorm van zonne-allergie is de vorm waarbij de zon de oogzenuw triggert en de paarden reageren door headshaking.

Jakobskruiskruid

Vorige week paste ik op een paard van een klant van mij. toen ik daar ter inspectie even een rondje maakte door het land, zag ik een bos Jakobskruiskruid groeien. Jakobskruiskruid is een voor paarden giftige plant. In principe zullen paarden deze plant niet eten als ze voldoende ander voedsel ter hun beschikking hebben. In het hooi herkennen paarden deze plant niet en zullen hem wel opeten met alle gevolgen van dien. Mijn advies is om je land vrij te houden van Jakobskruiskruid, dan kan het nooit per ongeluk gegeten worden. En zorg dat je weet waar je hooi of kuil vandaan komt.

Het eten van Jacobskruiskruid tast de lever aan. De lever wordt vergiftigd en de cellen in de lever worden aangetast waardoor de lever afvalstoffen uit het lichaam niet meer goed kan verwerken. Vergiftigde dieren worden eerst ziek: ze zijn loom, verliezen gewicht, hebben diarree en geen eetlust, drinken veel en krijgen verschijnselen die op zonnebrand lijken. Jacobskruiskruid tast het hart en het centrale zenuwstelsel aan en veroorzaakt coördinatiestoornissen, gebrek aan eetlust en onrustige bewegingen. Of behandeling door de dierenarts nog mogelijk is, is sterk afhankelijk van de grootte van de schade aan de lever. Bij twijfel over de gezondheid van je paard, roep altijd de dierenarts erbij.

Trainen in de warmte

Het ene ras kan beter tegen de warmte als het andere ras. Dit is al iets om rekening mee te houden bij tropische temperaturen. Je kunt er voor kiezen om dan een korte vakantie in te lassen, en zodra het minder warm is de training weer op te pakken. Maar dat is niet altijd mogelijk of prettig. Heb je enigszins de mogelijkheid om in de ochtend of avonduren te rijden, dan is dat voor jezelf en de paarden natuurlijk veel fijner. Na het rijden de paarden lekker afspoelen met de koude waterslang vinden ze vaak erg fijn. Zelf je polsen even lekker onder koud stromend water houden helpt ook om af te koelen.

Grote schoonmaak

In de zomer vind ik het fijn om mijn spullen allemaal eens goed schoon te maken. Het paard een keer lekker wassen, waarbij de staart en de manen niet vergeten moeten worden. Denk er wel om dat je de shampoo heel goed uitspoelt! Maar ook de borstels, poetsbakken, zadelkast, chabrakken en dekens kunnen wel een goede beurt gebruiken. Als je dit aanpakt op een mooie zomerse dag, dan is alles ook zo weer droog en kun je de spullen fris opbergen. Dekens breng ik trouwens meestal naar de dekenwasserette, de wasmachine van mij is daar niet op berekent, en al die haren is ook niet zo fris. Borstels kun je wassen met soda en warm water.