Impressie van de workshop ‘Beter in Balans’ afgelopen zaterdag.

Na een lange pauze van een aantal jaren heb ik afgelopen zaterdag de workshop ‘Beter in Balans’ weer gegeven. Dit doe ik samen met Ina, zij stelt de locatie beschikbaar en zij heeft ook alle toestellen en attributen gemaakt of in eigendom. Daarbij is het ook fijn om de workshop samen te begeleiden, dan kunnen we onze kennis delen en elkaar aanvullen.

Theorie

We zijn de dag gestart met een lekker kopje koffie met daarbij wat lekkers. Dat is bij Ina altijd goed verzorgd! In de lekker warme keuken hebben we de theorie behandeld van balans.  Wat verstaan we onder balans, wat helpt om een goede balans te ontwikkelen en wat niet enz. Dit was voor iedereen leerzaam en in sommige gevallen ook nieuwe informatie. Er zijn veel termen die gebruikt worden bij het paardrijden, maar wat betekent dat nou eigenlijk precies. En hoe doe je dat dan? Je kunt wel tegen iemand zeggen, ‘hakken naar beneden’, maar als diegene ook knijpt met de bovenbenen bijvoorbeeld, dan krijg je nooit de hakken naar beneden. Dus het vinden van de oorzaak van houdings-/balansproblemen kan best een puzzel zijn.

Praktijk 

Daar zijn we in de praktijk mee aan de gang gegaan. Zit je recht, in het midden met evenveel druk/gewicht op beide zitbeenknobbels. Eén van de deelnemers verwoordde het heel mooi: Als ik nu het gewicht van mijn ene zitbeenknobbel op het andere overbreng dan voel ik dat heel duidelijk als ik op mijn handen zit. En dan te weten dat paarden een vlieg al kan voelen! We doen meestal veel te veel en vergeten vaak eerst de intentie te zetten via onze houding en onze balans. Of onze balans is niet helemaal in orde, waardoor we dus ongemerkt eigenlijk constant hulpen geven. Daarom is het ook zo verhelderend om te werken aan de balans zonder paard. Uiteindelijk begint alles bij de ruiter!

De deelnemers hebben mooie inzichten op gedaan, en kunnen deze nu op het paard uitproberen!

Deelnemen?

Wil je ook werken aan je houding? Voor het nieuwe jaar staan al een aantal workshops gepland. In de workshop op 20 januari zal de nadruk liggen op alles wat te maken heeft met ‘Teugelvoering‘ en op 17 februari gaan we aan de slag met ‘De invloed van onze houding op het geven van de hulpen‘. En op 24 maart komt de workshop ‘Beter in balans‘ weer voorbij.  Als je wilt deelnemen aan één van deze workshops, geef je dan op door een mailtje te sturen naar info@annazeinstra.nl met daarin je naam, adresgegevens en telefoonnummer. Voor vragen mag je natuurlijk ook altijd mailen. Wil je zelf een workshop organiseren voor een groepje, of zou je het leuk vinden als we bij jou komen, dat kan natuurlijk ook! Voor vragen of meer informatie kun je altijd contact opnemen.

Hieronder nog een mooie impressie van de workshop ‘Beter in balans’ in beeld.