Grondwerk met Patty

Afgelopen woensdagavond 14 juni stond weer een afspraak met Liesbeth Jorna voor een les grondwerk gepland. Voor mij blijft het belangrijk om mezelf te ontwikkelen als instructeur en trainer van paarden. Vandaar dat ik nog altijd lessen volg, maar ook veel lees en  clinics en lezingen bezoek.

Patty

Voor deze les had ik besloten om grondwerk met Patty te doen. Pippi heeft een lastige blessure in de hals, dus met haar doe ik momenteel  weinig. En alles wat ik in de vorige lessen geleerd had, had ik ook met Patty geoefend, dus het leek me nuttig om nu met haar te werken. Patty is in het rijden natuurlijk goed afgericht, ze heeft Z dressuur gelopen en ze is inmiddels 20 jaar dus de basis zit er goed in. En we kennen elkaar dan inmiddels ook door en door. Dat is heel fijn, maar ook een valkuil.

grondwerk met PattyGrondwerk met Patty

Wat fijn is aan de lessen van Liesbeth, is dat zij inspeelt op de vragen van ons, maar dat ze ook kijkt naar wat er op het moment gebeurt. Patty heeft nogal de neiging om erg enthousiast te reageren als ik wat vraag. Ze doet meestal veel te veel. Vandaar dat we hebben gewerkt aan het rustig reageren. Eerst maar eens één stapje omzetten op de gevraagde hulp in plaats van direct helemaal omstappen via. Na enig oefenen ging  dit al een stuk beter!

Waar we ook aan gewerkt hebben is het meelopen, draven, stoppen en achterwaarts gaan aan de hand op lichaamstaalcommando’s. Wat hierbij heel verhelderd was, was de tip van Liesbeth om als je voorwaarts gaat eerst de benen te bewegen, dan komt het gewicht erachteraan. Andersom als je langzamer wil breng je eerst je gewicht terug en daarna stop je met je benen te bewegen. Dit resulteerde in een heel mooi op elkaar afgestemd stuk, waarbij Patty in de overgangen terug haar gewicht heel mooi op de achterhand bracht. Ze ging dus verzamelen zonder dat ik überhaupt hulpen gaf! Ze spiegelde meer houding. Heel bijzonder om te merken dat je met minimale inspanning (nou ja, rondjes rennen door de bak valt toch niet mee) maximaal resultaat krijgt!

Heb je zelf belangstelling om meer te leren over grondwerk dan kun je me mailen of bellen. Ik breng mijn jarenlange ervaring met paarden en alles wat ik bij leer graag over aan jou!