Equiday in Ermelo

Afgelopen zaterdag heb ik Equiday bezocht in Ermelo. Wat een ontzettend goed georganiseerd evenement! Je kreeg bij binnenkomst een tijdschrift en een programmaboekje met daarin de mogelijkheid om aantekeningen te maken. Je kon een app downloaden op je telefoon zodat je via oordopjes het verhaal kon volgen. Vooraf kreeg je tickets, een rekening en een aantal informatieve emails van deelnemers aan dit evenement.

Er was de mogelijkheid om demonstraties of lezingen te volgen. In twee bakken waren demonstraties gaande, en in twee lokalen werden lezingen gegeven. Dat was voor ons wel eens lastig kiezen. Waar gaan we nu heen?! Aangezien er veel interessante onderwerpen voorbij kwamen. Het voordeel was dat je de meest interessante onderwerpen kon kiezen. Dat zorgde er ook voor dat het publiek mooi verdeeld was. Het was mooi vol, maar zeker niet te druk. Je kon alle demonstraties goed volgen.

Een greep uit het aanbod

Aangezien je de keuze had uit vier onderwerpen op één tijdstip heb ik lang niet alles kunnen zien. Ik heb de demonstratie over lange lijnen bijgewoond. Als je het fijn vindt om te variëren in je training, en je paard is rustig dan is dit zeker een leuke aanvulling op je trainingspalet. Het is zeker niet iets wat je elke dag moet doen, omdat het voorwaartse best lastig te trainen is, en omdat je veel lastiger problemen kunt oplossen. Als trainer ben je best kwetsbaar zo achter het paard. Het paard werd heel vriendelijk en eerlijk voorgesteld! Voor mijn paarden is het nog niet direct toepasbaar, maar werken aan de hand zou ik wel weer wat kunnen oppakken. Dat is als het ware de voorloper van het werken met lange lijnen, omdat je dan naast het paard loopt heb je meer controle.

De workshop over angst bij  het paardrijden wilde ik erg graag volgen omdat ik daar toch regelmatig tegenaan loop bij het lesgeven. De belangrijkste conclusies hierover zijn dat je niet onzeker ‘bent’, maar dat je je onzeker ‘voelt’ in een bepaalde situatie. Door in kaart te brengen wanneer je je wel zeker voelt met je paard en wanneer niet, krijg je een beeld van wat het probleem precies is. Vanuit daar kun je zoeken naar een oplossing voor de situatie waarin je je angstig voelt. Hierbij helpt het om creatieve oplossingen te bedenken en realistische doelen te stellen.

Chris Irwin wilde ik ook graag aan het werk zien. Helaas waren we te laat om zijn eerste demonstratie te zien. Gelukkig ging hij later op de dag nogmaals met een paard aan de slag. Echt ongelofelijk om te zien hoe snel het paard rustig werd en hoe graag het paard bij Chris in de buurt wilde blijven. Chris maakt gebruik van lichaamstaal om het paard uit te nodigen om te ontspannen. Als paarden ontspannen zijn voelen ze zich fijn en als je als mens ze daarbij kunt helpen dan voelen paarden zich bij jou erg prettig.

Wat ik ook erg interessant vond was de clinic van Liesbeth Jorna over springen met plezier. Ook voor mij weer heel nuttig aangezien ik in de lessen ook mensen tegen kom die voor de afwisseling graag een sprongetje maken. Een paar kernwoorden uit deze clinic: de ruiter is verantwoordelijk voor de richting, de focus en het ritme. Het paard is verantwoordelijk voor zijn eigen voeten. Ik vond het een verademing om nu eens ruiters in de baan te zien met gewone paarden die lekker voor hun plezier reden en waarbij niet alles lukte. Ik kom vaak bij clinics de topruiters met toppaarden tegen. Dat is ook leuk en leerzaam, maar die mensen kom ik veelal niet tegen in de lessen:) Plezier en vertrouwen is erg belangrijk bij het springen, dus als iets niet lukt dan is een stapje terug doen een goede oplossing.

Verder nog

equidayDe dag is omgevlogen en er was lang niet genoeg tijd om alle demonstraties te volgen. Aan de lezingen ben ik al helemaal niet toe gekomen. En de diverse kraampjes ben ik slechts vluchtig bij langs geweest. Er waren verder nog demonstraties van Parelli Nederland, clickertraining, het oplossen van problemen via natural horsemanship en werken met de hartslagmeter e.d. De lezingen gingen over o.a. clickertraining, de gezondheid van het paard, veilig buitenrijden. Al met al een geslaagde dag waarbij ik zeker weer een hoop inspiratie heb opgedaan en veel heb geleerd. Wil je meer lezen over equiday, klik dan op deze link.